Hybridní měnič

solární střídač je v podstatě postaven jako síťový střídač schopný spravovat bateriovou banku, zatímco hybridní střídač může pracovat jako síťový střídač a plnit stejné cíle, a sice

K přeměně stejnosměrné energie vyrobené solárním zařízením na střídavou energii kompatibilní s místní sítí (230 VAC / 50 Hz v Evropě). Proud generovaný solárním zařízením totiž nelze využít přímo, protože se jedná o stejnosměrný proud, který se mění v závislosti na různých faktorech, jako je sluneční záření, teplota atd. … Hybridní střídač proto přemění tento stejnosměrný proud na střídavý proud s napětím a frekvencí shodnými s těmi, které jsou v zásuvkách, a umožní tak spotřebu nebo export solární produkce.

  1. Hybridní střídač synchronizuje svůj výstupní signál se signálem ze sítě, aby bylo možné dodávat solární energii do sítě.
    Každý hybridní střídač má (nebo by měl mít) zabudovanou ochranu proti vysazení. Je nutné, aby hybridní střídač přestal dodávat energii do sítě a v případě poruchy se fyzicky odpojil od sítě (v případě výpadku sítě nebo překročení určitého rozsahu napětí a/nebo frekvence). Existuje evropská norma “DIN V VDE 0126-1-1”, která definuje pravidla pro odpojení, a mnoho dalších podobných norem platných v různých zeměpisných oblastech. Hybridní střídač proto obsahuje relé, které se v případě potřeby rozepne a odpojí střídač od sítě.Kromě těchto základních funkcí hybridní střídačUkládá přebytečnou produkci do systému pro ukládání energie (baterií) předtím, než ji dodá do veřejné distribuční sítě. Výsledkem je zvýšení vlastní spotřeby a autonomie místa.
    Při vysoké poptávce po energii využívejte všechny různé zdroje energie, které jsou v místě k dispozici (fotovoltaické pole, baterie, síť). Například při okamžité spotřebě 3 kW, pokud solární panely vyrábějí pouze 1000 W a baterie může dodat pouze dalších 1000 W, veřejná síť dodá pouze chybějících 1000 W.Vezměte prosím na vědomí, že v současné době existuje velké množství střídačů prodávaných jako hybridní střídače, které jsou ve skutečnosti jakýmsi off-grid “all-in-one” střídačem obsahujícím střídač a nabíječku. Nejlepším způsobem, jak zjistit, zda skutečně kupujete hybridní střídač, je ujistit se, že splňuje normy požadované pro připojení k síti ve vaší zeměpisné oblasti (např. DIN V VDE 0126 v Evropě). Jakmile zkontrolujete, zda střídač vyhovuje předpisům pro místní síť, musíte se také ujistit, že má zabudovaný nouzový výstup, který slouží k napájení řady elektrických spotřebičů v případě výpadku proudu.Níže je uvedeno schéma instalace s hybridním měničem IMEON.

Hybridní střídače vyráběné společností IMEON ENERGY v sobě spojují špičkovou technologii, vysoké energetické výnosy a velkou flexibilitu. Hybridní měniče IMEON jsou vhodné pro více konfigurací:

Vlastní spotřeba s bateriemi na místě připojenými k elektrické síti, se záložním zdrojem nebo bez něj.
Vlastní spotřeba bez baterií na místě, připojená k elektrické síti, bez zálohování
Elektrifikace odlehlých, izolovaných míst pomocí baterií
Použití lithiových nebo olověných akumulátorů (gelových, AGM…)
Možnost spojení s dieselovým generátorem (viz dokumentace IMEON).

Hybridní solární střídače IMEON mají mnoho výhod:

Vysoká účinnost
Umělá inteligence integrovaná do IMEON 3.6 a 9.12
Integrovaný operační systém v IMEON 3.6 a 9.12
Jedna z nejvyšších záruk na trhu
Možnost prodloužení záruky až na 20 let
Významné výsledky

Zde jsou uvedeny různé údaje poskytované výrobci hybridních měničů a některé prvky, které je třeba zkontrolovat:
Jmenovitý výstupní výkon: Tato hodnota popisuje výkon, který může střídač trvale produkovat, udává se ve wattech (W) nebo kilowattech (kW).
Výstupní napětí: udává se ve V (voltech) nebo Vac (voltech střídavého proudu). Je nutné zajistit, aby se vybraný střídač mohl synchronizovat s místní sítí ve vaší zeměpisné oblasti.
Maximální účinnost: jedná se o maximální účinnost přeměny mezi výkonem solárních panelů a výkonem střídače (přímá spotřeba).
Maximální stejnosměrné napětí: udává se ve V (voltech) nebo Vdc (voltech stejnosměrného proudu), jedná se o výstupní napětí solárního pole, které nesmí být překročeno. Při dimenzování instalace je třeba vzít v úvahu specifikace solárních panelů (včetně teplotních koeficientů) a určit počet panelů, které lze připojit ke střídači.
Maximální trvalý proud: udávaný v ampérech (A), jedná se o proud produkovaný solárním panelem, měřený na vstupu solárního panelu střídače.
Napěťový rozsah MPPT: udává se ve V (voltech) nebo Vdc (voltech stejnosměrného proudu), jedná se o napěťový rozsah solárního pole, ve kterém je střídač schopen vyrábět elektřinu. Při dimenzování instalace je třeba zajistit, aby panely byly schopny dodávat napětí v tomto rozsahu během provozu.
Startovací napětí: udává se ve V (voltech) nebo Vdc (voltech stejnosměrného proudu), jedná se o napětí, při kterém je měnič schopen vyrábět elektřinu. Při dimenzování instalace musíte zajistit, aby panely byly schopny dodávat vyšší napětí, než je tato hodnota.
Maximální zatěžovací proud: Tato hodnota se udává v A (ampérech). Je důležité zajistit, aby tato hodnota odpovídala jmenovitému výkonu měniče. Například pro 3kW střídač je vhodné mít nabíjecí proud 60 A pro 48V baterii při jmenovitém napětí, protože tak je možné nabít téměř veškerou okamžitou produkci v bateriích. Pokud je nabíječka poddimenzovaná, hrozí ztráta části energie generované baterií.
Maximální vybíjecí proud: Tato hodnota se udává v A (ampérech). Je důležité zajistit, aby tato hodnota odpovídala výkonu měniče. Například pro 3kW střídač je vhodné, aby vybíjecí proud pro 48V akumulátorovou baterii při jmenovitém napětí byl 60 A, protože tímto způsobem je možné dodávat veškerý výkon odebíraný střídačem z akumulátoru a vyhnout se tak odběru energie ze sítě.
Jmenovité napětí bateriové banky nebo rozsah napětí baterií: vyjádřeno ve V nebo Vdc, dává představu o konfiguraci bateriové banky, kterou je třeba zvážit v závislosti na zvolených bateriích (48V moduly nebo 12V, 6V, 2V baterie, sériově nebo paralelně…).
Doba přenosu: tato informace je uvedena pouze u UPS s funkcí zálohování. Je to doba potřebná k přepnutí z režimu připojení k síti do pohotovostního režimu (nouzové napájení). Pokud je doba přenosu kratší než 20 ms, napájení není přerušeno.
Certifikace: Jelikož je střídač připojen k veřejné elektrické síti, je nutné, aby splňoval normy platné ve vaší zeměpisné oblasti.
Typ měniče: Měnič může být transformátorový nebo beztransformátorový (TL). Beztransformátorové měniče mají obecně vyšší účinnost přeměny než transformátorové měniče. Ujistěte se, že vybrané panely jsou kompatibilní se střídačem.

Níže je uvedena tabulka s výhodami hybridního měniče Imeon:

Hybrid
Vlastní spotřeba +++
Elektrifikace odlehlých míst +++
Back-Up +++
Výnos +++
Správa baterií +++
Snadná instalace +++
Úspora nákladů +++
Cena +